facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

PSM-IV-ExM demana que es reactivi de forma immediata el projecte de la Fundació Toni Catany

psmllucmajor | 31 Agost, 2012 09:15

 Els sobiranistes alerten que, si el Consell manté l’actual paralització, hi ha el risc que el fons del fotògraf s’ubiqui a Paris o Tokio

Avui, el portaveu de PSM-IV-ExM al Consell de Mallorca, Joan Font, i els regidors de PSM-Entesa Nacionalista a l’Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomás i Miquel Serra, han comparegut en roda de premsa per presentar les mocions que s’han registrat al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Llucmajor per tal reactivar la Fundació Toni Catany.

 

Segons ha explicat Joan Font, en l’anterior legislatura, Consell de Mallorca, Ajuntament de Llucmajor (PP) i el mateix Toni Catany varen posar en marxa aquest ambiciós projecte de centre fotogràfic internacional que està previst que albergui el valuós fons de Toni Catany, que, a més de la seva obra, inclou una important col·lecció de càmeres antigues i material divers relacionat amb la fotografia. El projecte també contempla allotjar el fons fotogràfic de Tomàs Montserrat.

Durant la passada legislatura el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell va aconseguir el finançament necessari per posar en marxa el projecte, a través de fons estatutaris i fons europeus. Paral·lelament, les tres parts nomenaren les persones que havien de formar part del Patronat Per tant, va quedar tot enllestit per constituir la fundació, passa prèvia per la cessió del llegat de Toni Catany i l’inici de les obres.

Joan Font apunta, però, que s’ha sabut que “incomprensiblement”, els actuals responsables del Departament de Cultura han declarat que “s’ha de replantejar el projecte”, sense especificar en quin sentit, i “el que és més preocupant, sense que s’hagi posat en coneixement de l’artista, Toni Catany”. Fins ara no ha transcendit quines  són les intencions de l’actual govern insular respecte al projecte. I, segons Joan Font, això fa pensar que “hi ha un desinterès i que no volen que es creï el centre fotogràfic.”

L’exresponsable del Departament de Cultura del Consell de Mallorca afirma que és preocupant que es deixi escapar un projecte d’aquest tipus perquè te un potencial importantíssim per desenvolupar el turisme cultural i avançar cap a la desestacionaltizació. En aquest sentit, critica que els actuals responsables politics  “sovint parlen de desestacionalitzar però si tenguessin una voluntat real de fer-ho no tendrien aquest projecte aturat durant un any.”

Per aquest motiu, tant al Consell de Mallorca com a l’Ajuntament de Llucmajor s’han presentat mocions sol·licitant la reactivació del projecte.

Per la seva banda, el portaveu de PSM-Entesa Nacionalista a l’Ajuntament de Llucmajor, Jaume Tomás, ha expresat la preocupació per la paralització del projecte Catany, que, fins ara, comptava amb un ampli consens i que està dotat dels recursos necessaris per fer-se realitat.  El regidor ha advertit del risc que, d’una banda, es perdi el finançament i s’hagin de retornar els més de 4 milions d’euros que s’han concedit pel projecte. De la mateixa forma que hi ha la possibilitat que, si el projecte segueix paralitzat, Toni Catany decideixi ubicar el seu fons a París o Tokio, ciutats que també pugnen per allotjar aquest valuosíssim llegat.

Tomás defensa que és un projecte estratègic pel desenvolupament econòmic de Llucmajor i de Mallorca, perquè la fotografia de Toni Catany és un reclam turístic a nivell internacional i el municipi no disposa de cap infraestructura cultural d’abast supramunicipal. A més te l’interés d’una ubicació propera a la platja i a Palma.

Per tot això, s’ha demanat als actuals responsables del Consell que no deixin perdre l’oportunitat i que activin de forma immediata la fundació Toni Catany. Centre Internacional de Fotografia.

 (Segueix)

Posted in Educació i cultura . Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent