facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

El próspero año nuevo de Unión Mallorquina

psmllucmajor | 07 Gener, 2007 16:38

Unió Mallorquina ens ha saludat les festes que avui acaben. És d'agrair. Llàstima que per, fer-ho, hagi decidit d'enviar-nos una targeta en què el castellà ocupa el primer lloc, per davant i per damunt de la nostra llengua. És aquest el missatge que Unió Mallorquina vol donar als llucmajorers? Que renunciem a veure la nostra cultura com a la primera cultura del nostre país?

La targeta d'UM ens desitja, en deu llengües, un bon Nadal i un feliç any nou. Gràcies i que per molts d'anys i en vida seva. Però el detall d'usar el castellà en primer lloc diu molt poc de la sensibilitat d'un partit que vol fer del mallorquinisme la seva raó de ser. Aquestes badades mai no són innocents i menys en una situació social i cultural tan delicada com la de Llucmajor. Pensem que UM -amb la seva propaganda- és més restrictiva que el PP a l'hora d'usar la llengua de Mallorca. A Llucmajor el costum ha estat -dins la Vila- usar el català de manera exclusiva o preferent. Almanco fins ara.

En un moment en què el nostre municipi supera els 34.000 habitants (eren 14.733 el 1981... menys de la meitat!) de 91 nacionalitats diferents, la cohesió social i cultural del municipi és un repte que haurien d'afrontar, amb caràcter prioritari, totes les forces socials i polítiques del terme. UM, malhauradament, ja ens ha deixat prou clar que aquest no és el seu camí: renuncia a fer de la llengua catalana el vehicle de comunicació del poble mallorquí i cedeix al castellà espais de preferència. Quant a la cohesió social, no sabem de cap aportació seva en aquest camp, tret de votar els pressuposts del PP en una actitud servil i disponible; els pressuposts que han deixat la nostra ciutat i el seu terme al capdavant de les Balears en matèria d'endeutament però a la coa en serveis: ni escoles, ni escoletes, ni bulevards a la ronda, ni reforma del carrer Jaume III, ni espais per als serveis socials i culturals. Això sí, informes i assessors, tants com volgueu.

La qüestió és trobar el motiu d'aquest canvi d'actitud d'UM. Recordem que aquest partit va presentar-se a les eleccions locals i insulars de 2003 amb la careta del mallorquinisme i amb la promesa del seu líder a Llucmajor -Sr. Cantallops- de dimitir "si se feia l'autopista". Doncs bé, l'autopista s'ha feta, el seu partit governa a Palma amb el PP i el Sr. Cantallops ocupa una de les direccions insulars del Consell. De la promesa dimissió, ni se'n recorda. Deu ser d'això que parlen quan anuncien -amb els doblers de tots- "feim carreteres, complim promeses"? A Llucmajor, ni carreteres ni promeses: autopistes i incompliments. Però segur que per a UM el 2007 serà també un "próspero año nuevo".

Categoria: Llengua, identitat. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.