facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Medi Ambient autoritza el parc eòlic de Llucmajor

psmllucmajor | 22 Gener, 2007 17:13

La Comissió Balear de Medi Ambient dóna el seu vist i plau a la implantació d'un mínim de set aerogeneradors en el Puig de Randa. Encara que aquest sí s'ha donat amb condicions, s'autoritza l'alçament de més de set torres en un espai protegit (Àrea Natural d'Especial Interès - ANEI) que limita amb un LIC (Lloc d'Interès Comunitari) fortament protegit per la Unió Europea.

Justament, en el cas de l'ampliació del club nàutic de s'Estanyol, l'afectació d'un LIC fou determinant perquè la Comissió Balear de Medi Ambient atengués les al·legacions del PSM i es negàs a informar-la favorablement. En el cas del parc eòlic s'ha optat per autoritzar, amb condicions, la instal·lació.

La Comissió Balear de Medi Ambient (CBMA) és un òrgan adscrit al Govern, que valora tècnicament els projectes amb impactes ambientals rellevants. En aquest cas, si bé ha autoritzat la proposta de parc eòlic, ha imposat una bateria de condicions al promotor, atès que l'àrea afectada és protegida per un ANEI i, el que és més important, limita amb un LIC (Lloc d'Interès Comunitari). L'àrea està inclosa dins de la xarxa natura 2000, la xarxa d'espais protegits per la Unió Europea.

En l'àrea afectada pels molins hi viuen rapinyaires emparades per la llei, com el falcó o la milana, i diverses espècies de rates pinyades protegides. Sorprèn l'autorització quan consta generalment que moltes d'aus moren en xocar -sense possibilitat d'evitar-ho- amb les aspes gegantines dels molins generadors.

Per aquest motiu la Comissió demana al promotor que situï les torres "el més enfora possible" del LIC i que porti a terme un seguiment de la fauna local. En cas que s'hi observin morts d'aucells, l'empresa haurà d'adoptar mesures o, fins i tot, clausurar el parc eòlic.

Sense fer-ne encara una valoració definitiva, i a l'espera d'estudiar-lo acuradament, el PSM de Llucmajor manifesta la seva inquietud per aquest informe. Com a criteri general, pensam que les instal·lacions eòliques s'haurien d'ubicar fora dels espais protegits i, especialment, fora dels que ho són no només pel seu paisatge singular sinó també per la presència d'aus -com en aquest cas-. Tot això ens indueix a pensar que hi pot haver ubicacions preferibles a l'acceptada per la CBMA. D'altra banda, lamentam que un dels espais dels nostre terme que encara estaven a recer de l'artificialització del seu paisatge s'hagi de sacrificar "al progrés", encara que -en aquest cas- sigui d'una forma de progrés que estam disposats a impulsar i estalonar: les energies renovables. Quin sentit té protegir determinats espais si finalment també s'hi autoritza la instal·lació d'indústries?

Categoria: Territori, medi ambient. Comentaris: (2). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.