facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Demanam la retirada de les àrees de reconversió territorial de s'Arenal i sa Ràpita

psmllucmajor | 22 Gener, 2007 19:07

El PSM ha presentat avui tretze esmenes a la llei del paisatge en què proposa la creació de la figura del 'paisatge cultural', amb l'objectiu de salvaguardar els elements paisatgístics històrics i culturals. També hem demanat que se suspenguin les actuacions urbanístiques en zones que es troben en perill, en un bon nombre d'àrees de Mallorca que el Pla Territorial del PP i UM preveu que es puguin urbanitzar malgrat el seu interès ambiental i paisatgístic, així com mesures encaminades a frenar les actuacions urbanístiques en espais naturals i a evitar la construcció d'autopistes a l'arxipèlag.

La portaveu parlamentària del PSM, la llucmajorera Joana Lluïsa Mascaró, ha presentat 13 esmenes a la llei del paisatge que tramita el Parlament perquè la llei del paisatge "tengui primer un paisatge a protegir".

SON VERÍ NOU, UN DELS ESCÀNDOLS D'AQUEST MANDAT

La portaveu del PSM ha afirmat que una de les esmenes demana la supressió de les àrees de reconversió territorial que fan referència a S'Arenal i Sa Ràpita, ja que, "és inconcebible construir 4.000 places a canvi d'una granja", ha recalcat. L'àrea de reconversió urbanística de Son Verí, a s'Arenal, és un dels escàndols més sonats d'aquesta legislatura. Recordem que la família Roses va haver de comprar l'antic Teatre Principal a la família de l'ex-batle i diputat del PP, Gaspar Oliver, i cedir-lo a l'ajuntament per poder edificar prop de tres-cents xalets a Son Verí Nou.

Aquesta operació, difícilment justificable, suposa la destrucció de 148.425 metres quadrats de sòl rústic a Son Verí Nou, a vorera de mar, a canvi d'uns pocs solars que ja són urbans. Allò més escandalós és que aquestes operacions es presenten com a "esponjaments" per millorar la qualitat turística quan, en realitat, es construeixen places per a més de mil habitants en un pinar encara verjo sense que, a canvi, es redueixi gens ni mica la pressió urbanística sobre s'Arenal.

ALTRES ESMENES

A més de la protecció de les àrees no urbanitzades de Son Verí i de sa Ràpita, el PSM demanarà que se suspenguin les actuacions urbanístiques en zones que es troben en perill, com ara Monport a Andratx, Cala Carbó a Pollença i a altres zones de Mallorca que el Pla Territorial aprovat pel PP i UM preveu que es puguin urbanitzar.

Entre les sol·licituds de la nostra formació, hi ha la de crear la figura del 'paisatge cultural', per protegir elements emblemàtics com el Monestir de la Real, un enclavament que, segons la portaveu parlamentària, ha de mantenir protegit el seu entorn rural "perquè Palma necessita un pulmó verd, pel qual seria bo que aquesta figura s'incorpori a la llei".

Joan Lluïsa Mascaró ha afirmat que el PSM exigirà que se suspengui també la urbanització a les zones humides, de manera concreta a l'àrea de Ses Fontanelles de Can Pastilla i en la marina de Magaluf i que es creï una zona de protecció de 500 metres prop de del Parc Natural de S'Albufera que afectaria el camp de golf de Son Bosc, a Muro. "Les zones humides són un paisatge que està desapareixent molt ràpidament a les illes i les poques que queden s'han de conservar i protegir" ha declarat la diputada Mascaró.

NO MÉS CAMPS DE GOLF

D'altra banda, la formació nacionalista exigirà que se suspengui la tramitació dels projectes de camps de golf fins que no s'hagi aprovat el pla director sectorial i demanarà que es prohibeixi l'execució de noves autopistes en el territori balear. "Les que s'han construït els últims anys són les que més han deteriorat el paisatge de les illes" ha sentenciat la portaveu parlamentària.

En el cas concret de Llucmajor, PSOE i PP han autoritzat la construcció de camps de golf amb urbanitzacions annexes en sòl rústic, fora dels urbanitzables prevists en el planejament. Tant en el nostre terme com arreu de l'illa, el golf ha esdevengut l'excusa per urbanitzar espais que s'havien reservat per a la conservació o l'ús agrícola i, sovint, per adquirir a bon preu sòl rústic per acabar donant-li valor i preu urbà, turístic i residencial gràcies al favor de les administracions amigues. Aquesta revalorització del sòl fora del planejament gràcies a decisions discrecionals de l'administració (declaracions d'interès social i similars) no és sinó una forma encoberta de corrupció.

"MÉS AUTOPISTES DEIXARIEN LA LLEI DEL PAISATGE SENSE ÚS"

Un altre cas en què la declaració d'interès social s'ha usat per destruir el paisatge del nostre terme és l'aprovada pel PP per al circuit de carreres de cotxes de la carretera de s'Arenal. Aquest circuit -de gran impacte visual- està ubicat en sòl rústic, limita amb una Àrea Natural d'Especial Interès, i -segons les directrius d'ordenació del territori impulsades pel primer govern de Matas (1996-99)- era un dels paisatges més visibles i rellevants del migjorn de Mallorca, entre camps d'ametllers i pinars i amb vistes sobre la badia i la Serra. Avui, només deu anys més tard, l'autopista, la pista de carreres (aprovada per Gaspar Oliver en el mandat 1991-95) i la instal·lació d'una pedrera en una àrea forestal l'han degradat de manera irreversible.

"Més autopistes, més ports i més túnels deixarien la llei de protecció del paisatge sense ús" ha apuntat Mascaró, que no oblida que el PP només aparentment ha fet marxa enrere en la seva pretensió de fer una autopista pel paisatge intacte del Pla de Mallorca per unir Inca amb Manacor. Recordem que, en el Migjorn, els batles "populars" de Llucmajor i de Campos reclamen l'extensió de l'autopista fins a Campos o Felanitx per tal d'accelerar el procés de conversió d'aquests nuclis històrics en ciutats-dormitori de Palma.

Pel que fa al paisatge urbà de la capital, el PSM sol·licitarà la suspensió de l'edificació a la façana marítima de Palma fins que no se'n faci l'estudi d'incidència.

Categoria: Territori, medi ambient. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.