facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Un bon article de Sebastià Alzamora a l'Avui

psmllucmajor | 26 Abril, 2007 21:41

... del dia de sant Jordi. Ha estat tan comentat que en reproduïm l'essencial

:

 "M'agradaria comentar algunes de les apreciacions de Joan Oliver sobre la política balear: em consta, com diu ell mateix, que coneix bé i des de fa temps Mallorca i les seves circumstàncies, i que ha donat el seu suport al catalanisme polític illenc tantes vegades com ha calgut. Per això mateix, a la vista d'algunes de les seves afirmacions, em fa l'efecte que en els últims temps potser no ha seguit el tema tan de prop, i potser s'ha perdut alguna cosa.

 JOAN OLIVER AFIRMA, PER EXEMPLE, QUE EL PSM s'ha aliat amb l'extrema esquerra per formar el Bloc amb el qual concorre a les imminents eleccions (que, a Balears, no són només municipals sinó també autonòmiques; ja sé que tothom ho té present, però tinc aquesta tendència a la reiteració). Bé, que jo sàpiga, el PSM s'ha aliat amb Esquerra Unida-Verds i amb ERC, dues formacions d'esquerres, certament, però que em penso que no reclamen la col·lectivització de les empreses i ni tan sols s'han declarat antisistema. Si a més tenim en compte que la solució del Bloc compta amb el suport dels millors veterans del PSM, com Damià Pons i Pere Sampol -gens suspectes de situar-se en cap extrem ideològic-, l'afirmació em sembla com a mínim desproporcionada.

ENCARA DIRIA MÉS: PARLAR D'EXTREMA ESQUERRA en relació amb Mallorca em sembla un humorisme que diu molt sobre el fi sentit de la ironia que acostumen a destil·lar els articles de Joan Oliver, però en canvi té molt poc a veure amb la realitat. L'extrema esquerra illenca, si en un sobreesforç de valoració volem concedir que mai hagi existit tal cosa, va ser petita, suau i peludeta, com l'ase aquell de Juan Ramón Jiménez, i tan residual que el seu cicle vital va consistir tan sols a néixer i morir pràcticament a continuació, sense haver encertat mai a créixer ni molt menys a reproduir-se -per fortuna, m'apresso a afegir-. En canvi, ja veus tu quines coses, d'extrema dreta sí que en tenim, a Mallorca, i ben activa i ben impune: tant és així, que compta amb algun mitjà de comunicació que no dubta a arrenglerar-se amb els seus deliris quan ho troba convenient, i fins i tot el moderat president Matas (un autèntic mestre, tot sigui dit, en l'art de captar vots de pertot arreu) no fa cap fàstic als sufragis d'aquesta genteta, encara que sigui al preu d'haver-los de dedicar algun gest significatiu de tant en tant.

DIU TAMBÉ OLIVER QUE VEU EL PSM "tocat i enfonsat". Home: tocat, per descomptat; però potser és una mica prematur declarar-lo enfonsat. És molt natural sentir enyorança de l'històric PSM dels esmentats Pons i Sampol (i de molts d'altres), polítics realment excepcionals que van aconseguir donar carta de naturalesa i força parlamentària al catalanisme de centreesquerra a Balears, partint gairebé de zero i contra totes les hostilitats imaginables: i ara que ja estan a la reserva, és el moment de començar a retre'ls l'homenatge que mereixen (no només a Mallorca; també aquí) per la seva contribució excepcional. I és veritat que el PSM va ser el gran perjudicat per la derrota electoral del Pacte de Progrés, i que ha passat aquesta última legislatura dessagnant-se en lamentables dissensions internes i altres úlceres. Però, a l'inrevés d'Oliver, trobo que la sortida que al final ha tingut tot plegat ha estat força més airosa del que es podia esperar, i que la nova fornada de dirigents nacionalistes, amb Biel Barceló al capdavant -que per cert, també compta amb el ple aval dels grans veterans-, té prou força, discurs i intel·ligència per retornar al PSM l'espai central que li correspon. Una altra cosa és que CiU hagi decidit que ja no els vol d'interlocutors a Mallorca i s'estimi més entendre's amb la UM de Munar, però amb tots els respectes, jo diria que aquí el problema no ve de l'existència de cap imaginària extrema esquerra illenca, sinó de l'error d'entestar-se a llegir el panorama de les Balears amb les ulleres dels enfrontaments partidistes vigents a Catalunya".

Categoria: General. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.