facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Un navarrès, tres mallorquins; un extremeny, dos mallorquins

psmllucmajor | 03 Setembre, 2007 17:59

Comença -vaja un tòpic doiut- un nou curs polític: el que acabarà la primera quinzena de març amb les eleccions a les Corts Generals d'aquesta Monarquia. Per fer-nos una idea del que ens hi jugam, mirem algunes notícies dels darrers dies, ens ajudaran a entendre el que volen dir en parlar d'"igualtat" al país de les meravelles de ZP: dos guàrdies civils vexen -presumptament- una dona perquè té la gosadia de parlar-los en mallorquí; la prefectura de Costes -la que consent l'ampliació de Port Adriano sobre una pradera de posidònia, la que autoritzà l'ampliació del club nàutic de s'Estanyol o la destrucció de les salicòrnies endèmiques de l'aiguamoll de ses Fontanelles- impedeix una revetla en defensa de la costa només per protegir els interessos d'un poderós editor madrileny; i avui, en el diari, llegim la notícia de cada any: les Balears són a la cua de l'Estat en inversió pública, el que vol dir a la cua de l'Estat en sanitat, educació, transports, benestar... Una situació perenne, indiferent al fet que el PP o el PSOE governin a Madrid: ZP esclafa i ofega econòmicament les Balears exactament igual del que ho feia Aznar. I Aznar no fou gens diferent, en això, de Gonzàlez.

PASSA D'HORA que els mallorquins reflexionem sobre aquest fet tan greu: per a Espanya, un navarrès es mereix TRES VEGADES¨més atenció que un mallorquí; i un extremeny el doble. Ara, per favor, que no tornin a gosar dir-nos a la cara paraules com llei, democràcia, igualtat o constitució. Només recordem, una vegada més, que en el debat de l'Estatutet de misèria que enguany ens encolomà Madrid, només el Bloc (PSM-Esquerra Unida-Els Verds-Esquerra Republicana) defensà un concert econòmic solidari i una agència tributària pròpia per a les Balears. UM, PSOE i PP cediren -una vegada més, i en van...- als dictats de Madrid. Així que, en anar al més de març a votar, oblidau-vos de la propaganda electoral i recordau aquesta notícia que aquí vos retallam: un mallorquí val tres vegades menys que un navarrès; recordau-li-ho a en Rajoy. Un mallorquí val la meitat d'un extremeny: recordau-li-ho a ZP, Antich o Rodríguez Ibarra.

__________________________

Les Balears són a la coa de l’Estat en despesa pública per habitant

Extremadura, amb una població igual a la illenca, hi dedica gairebé el doble

QUIM TORRES. Palma.

Les Illes Balears són, juntament amb el País Valencià, les comunitats autònomes que menys despesa pública dediquen per habitant durant l’any 2007. L’Administració autonòmica de l’arxipièlag gasta enguany 2.849’24 euros per cada ciutadà, mentre que la valenciana en destina 2.677’20 i se situa a la cua de l’Estat. Així ho posa de manifest l’estudi publicat per l’Institut d’Estudis Fiscals, dependent del Ministeri d’Economia, que analitza de manera comparada els pressuposts de les comunitats autònomes per a l’exercici 2007.

Segons aquest informe, les xifres de Balears i el País Valencià són, respectivament, un 19'2% i un 24% inferiors a la mitjana de despesa pública per càpita de l’Estat. En canvi, Navarra, que és la comunitat que té més pressupost per habitant de l’Estat, gasta un 82'9% més que la mitjana i, amb 6.447’27 euros per persona, gairebé triplica el pressupost per càpita de les Illes Balears.

La situació de Navarra s’explica pel règim de finançament propi de què disposa aquesta comunitat. Però entre les comunitats amb règim de finançament comú també es produeixen diferències notables. Tant és així que una regió similar a Balears en nombre d’habitants, com és Extremadura, gairebé la duplica en pressupost per càpita. Aquesta comunitat se situa darrere de Navarra en pressupost per càpita i gasta enguany 4.206’71 euros per habitant, un 28'2% per sobre de la mitjana estatal.

Si el règim foral explica el cas de Navarra, les raons que justifiquen la posició d’Extremadura s’han de cercar en les polítiques de la Unió Europea, però també pel disseny del Sistema de Finançament Autonòmic, que inclou criteris discrecionals, aliens a variables objectives de distribució territorial, que limiten l’objectiu d’equitat en la distribució territorial del finançament.

Balears, a més de situar-se a la cua en finançament per càpita, és una de les comunitats més austeres i se situa entre les que menys incrementen la despesa no financera respecte a l’exercici anterior.

(Diari de Balears, 3 de setembre de 2007)

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.