facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

S'Arenal, entre el fast-food i el tot-inclòs

psmllucmajor | 17 Setembre, 2007 17:30

L'oferta complementària de la zona turística de s'Arenal no passa, ni de lluny, pels seus millors moments. Segons un estudi de l'Associació de Restauració de Mallorca (CAEB) l'àrea de s'Arenal i la Platja de Palma és un dels llocs de Mallorca en què els restaurants han perdut més clients.

Aquesta davallada no és uniforme: en el centre de Palma, la clientela i els beneficis dels restaurants han anat en augment, mentre que a s'Arenal-Platja de Palma i Can Pastilla la davallada ha estat del 10% (i del 15% del poder adquisitiu) en els mesos de juny i juliol, amb un repunt lleugerament favorable en el mes d'agost (Diari de Balears 04/09/07).  Els restauradors atribueixen aquesta davallada a la competència que els fa el "tot-inclòs" dels hotels, que en molts de casos és una darrera sortida per mirar d'atreure sectors de clientela d'un poder adquisitiu de cada vegada més baix. Però, ben sovint, el primer indicador d'aquesta espiral de degradació és la crisi de l'oferta complementària que patim.

També ha detectat aquesta tendència a la degradació de l'oferta complementària un estudi de Gadeso sobre el present de la platja de Palma i s'Arenal. I el present que avalua no pot ser més desencoratjador: de les tres zones de la "Platja de Palma" (s'Arenal, Platja de Palma i Can Pastilla), s'Arenal és la més mal valorada i la que presenta una tendència decadent més acusada. Els resultats de l'avaluació assenyalen que -especialment a s'Arenal- estam pitjor que en el 2004.

Una decadència que es fa evident en la crisi de la restauració:  l’excés de l’oferta gastronòmica que hi ha a la Platja de Palma, Can Pastilla i s’Arenal fa que el conjunt vagi perdent en qualitat allò que guanya en quantitat. Una quantitat desordenada i desregulada en què els restaurants de menjar ràpid i els establiments fast food de cadenes transnacionals van desplaçant la restauració tradicional .

En una ressenya de l'estudi de Gadeso, el Diari de Balears del passat dia 4 observava que "l’oferta d’oci es dirigeix de manera única i exclusiva a la població turísitica. Els rètols d’aquests establiments i els cartells d’informació estan presentats bàsicament en llengua alemanya i en anglès, i comptades vegades aquesta informació s’ofereix en català i castellà. Aquest fet es contradiu amb la realitat social existent a Platja de Palma, atès que hi ha una quantitat «important» de residents autòctons que viuen en aquestes zones".

 En conjunt, l'estudi de GADESO -que podeu consultar on-line- assenyala els punts d'oportunitat per a la zona de s'Arenal, però també els seus punts febles que són -juntament als ja coneguts de degradació urbana i urbanística de la zona i l'obsolescència d'alguns establiments en el marc d'un model que s'acosta a l'"esgotament"- aquests que ara assenyalàvem: l'excés, la inadequació i la manca de personalitat de l'oferta complementària... O mal anomenada "complementària", perquè, com s'assenyala en l'estudi "és o hauria de ser l'oferta bàsica", atès que un turista no tria un destí només per l'allotjament.

 Uns apunts, com a mínim, per a la reflexió, el debat... i l'acció: de 101 mesures proposades per a la Reforma de s'Arenal, cap no està en marxa.

_________________________

 Per accedir a l'estudi, feis clic aquí.

Categoria: Turisme. Comentaris: (6). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.