facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

"Carrers per a les persones"

psmllucmajor | 19 Setembre, 2007 21:53

Des de diumenge passat, i fins dissabte, té lloc la Setmana europea de la mobilitat. La Setmana europea de la mobilitat és un moviment que es va iniciar l'any 2002 i els seus objectius principals són: restringir el trànsit motoritzat en àrees determinades, animar l’ús de maneres de transport més sostenibles i millorar el coneixement que tenim de l'impacte del transport sobre el medi ambient. El lema d’enguany és “Carrers per a les persones” i, per a la diada central de dia 22 de setembre, “La ciutat, sense el meu cotxe!”. A la setmana de la mobilitat s’hi han adherit 38 països d’Europa, Taiwan, el Japó i el Canadà, 1.360 autoritats locals d’arreu del món i ciutats i pobles que sumen prop de 200 milions d’habitants. Organitzada per la conselleria de Mobilitat, a la setmana mallorquina hi participen els ajuntaments amb accions a favor de la mobilitat sostenible. Han expressat la intenció de col·laborar-hi els ajuntaments de Búger, Campanet, Esporles, Felanitx, Palma, Petra, Pollença, Sant Llorenç, Santa Maria, Sencelles, Sineu i Sòller...

LLUCMAJOR: UN MODEL DE MOBILITAT OBSOLET

Lamentablement, no ho ha fet –que ens consti- l'Ajuntament de Llucmajor. I és una llàstima perquè el nostre terme pateix greus problemes de mobilitat: la incomunicació entre la Vila i les urbanitzacions, la manca d’un transport públic fluïd i accessible entre Llucmajor, les urbanitzacions, s'Arenal i Palma, i el malestar que crea a molts de carrers un ús excessiu i inadequat del cotxe.

També patim, a Llucmajor, les conseqüències desastroses de la política de transports fins ara aplicada: contaminació, destrucció del territori, inseguretat, accidents i inhabitabilitat dels carrers invadits i desbordats pels cotxes. El foment del transport públic, d'una banda, i, de l'altra, la peatonització selectiva d'algunes zones podrien esdevenir -a Llucmajor- elements de millora de la qualitat de vida i, possiblement, de dinamització del centre urbà. Viles i ciutats com Artà o Alcúdia han experimentat millores en tots els sentits a partir d'experiències de peatonització dels seus centres antics. Almanco a la Vila, la setmana europea de la mobilitat hauria pogut ser una magnífica ocasió per a assajar aquestes mesures. Potser l'any que ve.

AVANTATGES DEL TRANSPORT PÚBLIC

El foment del transpoprt públic és un dels eixos de la Setmana de la Mobilitat. Els avantatges del transport públic són prou coneguts. Com recorda el fullet editat per la conselleria de Mobilitat, viatjar en transport públic és la manera més ecològica, ràpida, intel·ligent, segura i econòmica d’arribar a la destinació. I, a més, és compatible amb el desenvolupament urbà sostenible: millora la qualitat de l’aire, ajuda a frenar el canvi climàtic, disminueix el consum de recursos i l'ocupació de l’espai públic, i és més saludable i relaxat.

El transport públic ha estat, fins ara, el gran abandonat de les administracions, tot i que no han mancat moviments ciutadans que han reclamat més i millors transports col·lectius -el darrer, el dels veïns de s'Arenal (consultau el web de n'Alex, enganxat a aquest blog)-. Sembla que el nou equip de la conselleria de Mobilitat ha decidit invertir les preferències clàsiques de l'Administració pel cotxe privat (les autopistes de Mabel Cabrer que patim n'han estat el darrer exemple) per una nova orientació que doni prioritat als transports col·lectius: tren, tramvia, metro, bus i autocar. "Aquesta serà la legislatura del transport públic" ha dit el conseller Gabriel Vicens (PSM-Bloc) i, per primera vegada en dècades, es parla no només de recuperar les vies de tren perdudes, sinó d'obrir-ne de noves. El projecte que més ens afectarà serà, sens dubte, el del projectat tramvia entre s'Arenal, l'aeroport i Palma que podria estar en marxa en aquests pròxims quatre anys; si bé hauríem de plantejar-nos, a més llarg termini, la recuperació de les línies de tren pel Migjorn -de Palma fins a Santanyí i Felanitx-, així com l'extensió del tramvia fins a les urbanitzacions.

UN DEBAT NECESSARI

Caldria recuperar, i especialment a Llucmajor, el debat sobre el model de transports que impulsà la despareguda plataforma contra l'autopista. De moment -a Palma- la conselleria de Mobilitat ha aprofitat aquesta setmana per posar el debat de bell nou en circulació. Ahir se celebrà una taula rodona sobre el "model de mobilitat sostenible a les Illes Balears", moderat per Onofre Rullan Salamanca, catedràtic d’anàlisi geogràfica de la UIB. Hi exposaren els seus plantejaments, entre d'altres participants, Antoni Verger, director general de Mobilitat; Albert Prats Rodríguez, conseller de Política de Mobilitat del Consell Insular d'Eivissa i activista antiautopista; Joana Maria Seguí Pons, catedràtica de geografía humana del Dep. de Ciències de la Terra de la UIB: i Gonzalo Aguiar González, director insular de carreteres del Consell de Mallorca.

Demà, dijous, dia 20, a les 19:00h a la Fundació la Caixa de Palma ("Grand Hotel": plaça de Weyler, 3) tendrà lloc un nou debat entre Antoni Martínez Taberner, del Departament de Biologia (Ecologia) de la UIB; Magdalena Estrany , directora general de Canvi Climàtic de la conselleria de Medi Ambient; Margalida Ramis Sastre, del GOB; Rosa Bueno, presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns; Immaculada Salamanca Rosselló, gerent del Consorci de Transports de Mallorca; Francisco J. Donate, director general de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma i Carlos García Delgado, del Col·legi d'Arquitectes. Dissabte, dia 22, serà a Palma el “Dia internacional sense cotxes”. Hi haurà transport gratuït en el metro, el tren i el bus + tren. A Llucmajor, a falta de metro, tren i bus públic, res de res. Temem.

________________________

MÉS INFORMACIÓ:

http://www.mma.es/portal/secciones/medios_comunicacion/campanas/sin_coche.htm

www.mobilityweek.eu

Categoria: Mobilitat, seguretat, trànsit. Comentaris: (2). Retroenllaços:(1). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.