facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

«El nacionalisme cultural afavoreix la integració dels immigrants»

psmllucmajor | 04 Octubre, 2007 15:14

Del Diari de Balears d'avui 
«La plurinacionalitat i el fet multicultural de l’Estat espanyol fan que sigui un fenomen enriquidor i integrador per als immigrants que hi arriben», afirmà ahir el sociòleg Sami Naïr, que assistí a Palma a la Convenció Nacional d’Obra Social 2007, que enguany organitza Sa Nostra.

Les línies d’investigació d’aquest politòleg i filòsof francès d’origen algerià se centren actualment en els reptes socials d’Europa davant del fenomen immigratori dels darrers anys.Segons aquest catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de París, l’Estat espanyol ha fet grans avenços en relació amb la integració dels nouvinguts. «Fa vint anys que jo publicava articles a la premsa espanyola relacionats amb qüestions d’immigració i ningú no m’entenia. Ara, la cosa ha canviat. Tothom, a l’Estat espanyol, sap que és un fenomen que ja és aquí i les institucions es cuiden de gestionar-ho», afirmà Naïr.

El fet immigratori, però, comporta segons aquest investigador canvis radicals per a les persones que trien Europa com a nou lloc per viure. «Els immigrants s’enfronten a la integració social i política. A més, hi ha una altra qüestió que s’ha de posar sobre la taula, que és el dret de vot d’aquests nous ciutadans, que comportaria la total integració en valors», digué l’estudiós.

«És evident, però, que els processos que es duen a terme a França i els que es duen a terme a l’Estat espanyol són diferents. I és que un Estat plurinacional o pluricultural pot afavorir condicions millors d’integració per als nouvinguts i, per tant, els nacionalismes poden ser bons per a aquest col·lectiu», explicà .

Així i tot, Naïr fa una distinció entre el que són nacionalismes culturals i el que són nacionalismes ètnics. Segons aquest sociòleg, «és evident que un nacionalisme ètnic de cap manera no pot comportar la integració dels immigrants. Un nacionalisme cultural, com ho és el cas del català, en canvi, pot comportar la plena integració dels nouvinguts».

El professor Naïr es definí com un gran coneixedor del fet immigratori a Catalunya. «En pobles catalans he vist com al·lots magribins parlen català amb una pronúncia correcta. I, d’altra banda, tenen més dificultats a l’hora de parlar en castellà. Això, però, no és dolent. El que demostra és que al Principat de Catalunya hi ha un teixit social conscienciat de la necessitat d’integrar el col·lectiu», assegurà.«En el meu cas concret, com a fill d’algerians residents a França, jo no vaig tenir aquesta oportunitat d’integrar-me en una minoria cultural de l’Estat francès»,explicà el sociòleg.

(Diari de Balears).

 

_____________

 Del Diario de Mallorca d'avui:

Sami Naïr asegura que los nacionalismos facilitan que España sea un país de acogida 

El sociólogo plantea la integración de los inmigrantes desde el punto de vista de la identidad  

 

ROSA FERRIOL. PALMA. El filósofo y sociólogo Sami Naïr, colaborador de DIARIO de MALLORCA, analizó ayer en Sa Nostra la integración de los inmigrantes desde el punto de vista de la identidad y aseguró que los nacionalismos culturales facilitan que España sea un país de acogida. En el prólogo de las jornadas ´Inmigrantes: nuevos ciudadanos´, pronosticó que la inmigración en España es "de asentamiento" ya que, generalmente, el extranjero viene para quedarse.


El experto francés de origen argelino explicó que la integración en el país receptor se hace a nivel individual y, por eso, los nacionalismos culturales suponen un "camino de integración y de apertura" para los extranjeros aunque puntualizó que los "nacionalismos étnicos son muy peligrosos". "La sociedad de acogida debe poner sobre la mesa las reglas del juego y decir lo que espera de los extranjeros a nivel social, político y económico", sentenció. El secreto está en la "pedagogía".


El autor de libros como Entre el diálogo y el rechazo abogó porque los inmigrantes lleguen a convertirse en "ciudadanos del país de acogida". En la charla planteó la integración desde el punto de vista social, político y de la identidad. Reclamó el derecho al voto como medida "esencial" para la integración y deseó que los extranjeros algún día puedan decir "nosotros, los mallorquines". "Acceder al nosotros común es el elemento clave para la integración", sintetizó Sami Naïr. El experto les aconsejó olvidar su pasado. Sin embargo, reconoció que plantear los flujos migratorios en términos de identidad "significa politizar la inmigración y transformarla en mercancía política".


Según el especialista en movimientos migratrios, "la sociedad española vive un proceso de transformación identitaria muy fuerte porque no existe un consenso de lo que es la identidad, incluso dentro de las comunidades tampoco hay tal acuerdo". Sami Naïr consideró que es algo positivo para los inmigrantes, aunque a veces no saben en que terreno deben jugar. Puso el ejemplo de Cataluña, donde los inmigrantes subsaharianos no tienen ningún problema en hablar catalán. En cambio, si es un inconveniente para un sudamericano, que debe aprender otro idioma. Cree que en España el proceso de reconocimiento de las identidades es positivo.

(Diario de Mallorca)  

Categoria: Llengua, identitat. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.