facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Una veu a Madrid

psmllucmajor | 29 Octubre, 2007 14:51

L'actuació del diputat Pere Sampol a Madrid (i us reconam seguir-la al seu weblog: http://www.peresampol.cat/ ) ha posat de manifest la possibilitat i la necessitat que les Illes Balears comptin amb una veu pròpia en el Congrés dels Diputats; una veu de les Illes, independent, no integrada en la disciplina dels dos grans grups parlamentaris que massa sovint condemna al silenci els representants del poble balear.

 Fins a Pere Sampol -amb les breus excepcions de Pilar Costa i Manolo Cámara, i del diputat Enric Ribas potser- les Illes Balears no havien tengut mai una veu a les Corts d'aquesta Monarquia. Els diputats i senadors elegits en les llistes dels dos grans partits estatals no han actuat mai com representants dels pobles d'aquestes illes sinó com a representants del conjunt d'electors espanyols votants del PP o del PSOE. Massa sovint la veu de les Balears ha desaparegut submergida en les files de l'obediència deguda al grup parlamentari.

Això ha tengut conseqüències que encara patim, i el dèficit de la nostra balança fiscal no n'és la menor. Els territoris amb una veu pròpia (El País Basc i Navarra, Catalunya, Galícia, Aragó, Canàries...) ho tenen més fàcil per fer-se visibles, per defensar-se: Uxue Barkos, Labordeta, Lasagabaster o els diputats autònoms de CiU, PNB, ERC, Iniciativa per Catalunya, BNG o Coalición Canaria fan evident l'existència d'un territori singular amb unes necessitats específiques. En no tenir un diputat propi a Madrid, podem dir que les Illes Balears, fins ara, políticament, no hem existit. I així ens va: els darrers en sanitat, en educació, en transports públics... tant és que governin socialistes o populars, el fet és que ens obliden -excepte a l'hora de cobrar-. Trenta anys de democràcia ens haurien d'haver espavilat. Recordem que tal dia com avui, fa trenta anys, ens manifestàrem per l'autonomia. Però en no tenir una representació pròpia al Congrés, la nostra autonomia és encara la darrera i la més mal finançada d'Espanya.

A Llucmajor hem patit singularment les conseqüències de la desinversió i l'espoli fiscal: després de dècades de degradació de la nostra principal zona turística -s'Arenal- el Govern de Zapatero troba que només hi ha d'invertir un milió d'euros. 60 vegades menys del que caldria per cobrir les despeses de la primera fase de la reconversió urbanística de la zona. Una rialla. Això per no parlar de la complicitat de l'Estat espanyol en afers com la construcció del club nàutic de s'Estanyol, la desprotecció de la costa, la desinversió ferroviària o les mancances que hem patit i patim en sanitat, educació, residències i acció social.

Per contrast, mai com amb Pere Sampol les Illes Balears havien estat representades al Senat: qüestions com les balances fiscals, el reconeixement del deute històric d'Espanya amb aquestes illes, la protecció del Medi Ambient i el territori, els interessos de la pagesia o el retorn del del patrimoni expoliat -els bous de Costix o la cimera del rei Martí, per posar alguns exemples- mai no havien tengut el ressò que han tengut en un parell de mesos de presència de Pere Sampol a Madrid. Fins ara mai un ministre d'Hisenda no havia reconegut que Espanya té un deute amb les Balears. Potser perquè mai no li ho havien demanat.

 A parer nostre, això fa encara més evident la necessitat de configurar una llista àmplia, unida, més enllà dels partits i de les legítimes aspiracions de cadascú, perquè defensi de manera singular en el Congrés dels Diputats els interessos de les Illes Balears. Aquest cap de setmana, la convenció nacional de la federació PSM-Entesa Nacionalista (PSM de Mallorca, PSM de Menorca i Entesa Nacionalista i Ecologista) ha aprovat un document que crida a la unió de totes les forces polítiques progressistes i nacionalistes de les Illes Balears perquè facin una llista única a les eleccions al Congrés dels Diputats del mes de març vinent. Es tracta de superar petites divergències ideològiques -ben legítimes- per defensar, conjuntament i millor, els interessos col·lectius de la majoria dels habitants d'aquestes illes.

 Trobareu més informació sobre la nostra proposta de coalició electoral a la pàgina web de la federació PSM-Entesa: http://www.psm-entesa.org/noticia.php?Codnot=2868&Cod_categoria=2

Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.