facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Es desinfla la bombolla immobiliària

psmllucmajor | 30 Octubre, 2007 06:59

Els preus de l'habitatge nou han caigut un 5% en un any a Llucmajor. La notícia la publicava ahir el diari de Balears (1). Paral·lelament, ha augmentat l'atur en el sector de la construcció (2)-i en el dels serveis!-. A Llucmajor, diu el diari, "les cases són ara més barates que fa un any. Valien a raó de 2.476 euros el metre quadrat i ara es paguen a 2.450'8 euros, un 1% menys. Els habitatges més afectats per la davallada han estat els nous, que pateixen quatre caigudes de preus trimestrals de forma consecutiva. Han passat de costar 2.606'3 euros el metre quadrat fa un any a 2.478'8 ara, un 4'9% menys". El fenòmen es detecta a tota l'àrea metropolitana de Palma i la qüestió és saber si tendrem una davallada suau del mercat o si ens pegarem -com ha passat als Estats Units- la gran castanya.

_________

Retalls de premsa:

(1) Diari de Balears. 29 d'octubre:

Els habitatges nous que es venen ara a Palma són més barats que fa mig any

Els preus també presenten caigudes a Llucmajor, Marratxí i Calvià

QUIM TORRES. Palma.

El preu dels pisos nous de Palma és ara considerablement inferior al que tenia fa mig any. Costen un 6'6% menys. Però el cas de Ciutat, on es detecta una contenció de preus tant en habitatges nous com en vells, no és un cas aïllat. A l’àrea metropolitana, Calvià registra preus lleugerament inferiors als de fa sis mesos i Llucmajor als de fa un any. Marratxí tampoc s’escapa d’aquest context.

Així es desprèn de les dades del darrer informe del Ministeri de l’Habitatge, que fa referència al tercer trimestre de 2007. Segons aquest document, un pis a Palma costa de mitjana 2.547'6 euros el metre quadrat, mentre que fa mig any valia 2.548'3. La davallada just és del 0'03% i es podria considerar conjuntural, però si només s’analitza l’evolució dels preus dels pisos nous —els que tenen menys de dos anys— aquesta és molt més significativa. En mig any han passat dels 3.138'2 euros el metre quadrat, als 2.931'8 euros actuals, un 6'6% menys.

La disminució de preus a Palma és la primera de caràcter semestral que es registra en els darrers anys —el Ministeri fa aquest seguiment des de principis de 2005— i ve precedida per una relentització del creixement de preus. A més, es produeix en un context de contenció de la demanda en aquest mercat, provocada per l’alt nivell de preus assolit i, sobretot, per una pujada de tipus d’interès que encareix les hipoteques. En el cas de Calvià, els preus dels pisos en el seu conjunt s’han reduït en els darrers sis mesos més que a Palma: passen dels 2.987 euros el metre quadrat del primer trimestre de l’any als 2.965'9 euros actuals, un 0'7% menys. L’abaratiment en aquest municipi encara és més significatiu si només es té en compte l’evolució del darrer trimestre perquè a principi d’estiu el preu dels pisos havia arribat als 3.092'5 euros el metre quadrat, un 4'1% més que ara.

Si a Palma la rebaixa de preus afecta sobretot els pisos nous, a Calvià repercuteix sobre els que tenen més de dos anys. Els habitatges vells d’aquesta localitat costanera cauen un 1'26% i passen dels 2.942'8 euros el metre quadrat de fa mig any als 2.905'9 euros d’ara.

En els altres dos municipis de l’àrea metropolitana, Marratxí i Llucmajor, també es detecta una contenció. En el primer cas es produí una lleugera davallada en el segon trimestre de l’any, sobretot en els pisos nous, que s’ha compensat a l’estiu. Però ara els pisos vells són més barats que fa mig any. Costaven 2.613'7 euros el metre quadrat i ara valen 2.490'2, un 4'7% menys. En el cas de Llucmajor, les cases són ara més barates que fa un any. Valien a raó de 2.476 euros el metre quadrat i ara es paguen a 2.450'8 euros, un 1% menys. Els habitatges més afectats per la davallada han estat els nous, que pateixen quatre caigudes de preus trimestrals de forma consecutiva. Han passat de costar 2.606'3 euros el metre quadrat fa un any a 2.478'8 ara, un 4'9% menys.

(2)www.mallorcaconfidencial.com:

CCOO y UGT exigen al Govern que apueste por la ocupación de calidad y ataje la precariedad laboral

Economía - Laboral

04.09.2007

CCOO y UGT instaron hoy al Govern a apostar de forma decidida por la ocupación estable y de calidad y a poner freno a la contratación fraudulenta, práctica empresarial que explica el destacable incremento del paro registrado en el sector de la construcción el pasado mes de agosto en las islas, que subió un 20,4%, y que obedece a la finalización de los contratos antes del verano.

El término de las obras públicas y la paralización de las obras en zonas turísticas son otras razones que explican el sustancial aumento del paro en el sector de la construcción, según desatacó CCOO en un comunicado. Baleares fue el mes pasado la Comunidad donde más creció la desocupación con respecto al mismo mes de 2006, un 9%.

Por su parte, UGT indicó en declaraciones a Europa Press que este incremento del paro es un claro reflejo de la ausencia de políticas reales y efectivas existentes en Baleares para generar empleo de calidad y con una contratación estable. El secretario de Acción Sindical, Manuel Pelarda, recordó que el Govern de Jaume Matas impulsó mucha obra pública cuya finalización está generando este incremento del paro. Es decir, sintetizó Pelarda, "pan para hoy y hambre para mañana".

Sin embargo, especificó que el incremento del paro afecta a todos los sectores, incluido el de servicios, lo que se explica por el hecho de que más del 35% de los turistas que llegan a Baleares pernoctan en alojamientos residenciales, lo que impide crear puestos de trabajo.

"Hay que asumir que hay un problema e impulsar un plan de desarrollo económico que frene el crecimiento del paro y corrija los desequilibrios económicos", subrayó el sindicalista, que resaltó que este cambio de modelo económico "no tendrá un coste cero" y requerirá "inversión pública y privada y la unión de todas las fuerzas políticas, sindicatos y patronal".

Por su parte, CCOO afirmó que los datos de ocupación y de contratación ponen de manifiesto la necesidad que el nuevo Govern acelere el inicio el proceso de concertación social e impulse las medidas de fomento de la contratación indefinida. Recordó que la contratación temporal acumulada en los ocho primeros meses se sitúa en las islas en el 86,6%. EP

Categoria: Indústria, comerç, economia local. Comentaris: (1). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.