facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Dissabte, sens falta, a passejar per ses Fontanelles

psmllucmajor | 05 Novembre, 2007 22:43

El GOB i la Plataforma per Ses Fontanelles han convocat un acte a favor de la preservació de la darrera zona humida de la badia, que es farà aquest dissabte, dia 10 de novembre. Les dues entitats fan una crida a totes les institucions perquè aturin el projecte d'urbanització i rehabilitin la zona. Segons els ecologistes, s'Arenal i tot Mallorca mereixen recuperar la zona humida. L'acte consistirà en una passejada que partirà a les 12 hores de davant l'Hotel Java, a s’Arenal.

LA IMPORTÀNCIA D’UNA MOBILITZACIÓ MASSIVA

La Plataforma considera que salvar Ses Fontanelles encara és possible. En mitjans progressistes se subratlla la importància que la resposta a la convocatòria sigui massiva. Recorden que la –relativament escassa- assistència a les concentracions en defensa de la Real serví d’excusa als sectors més immobilistes del PSOE per continuar amb la destrucció de l’entorn del monestir iniciada pel PP. D’altres sectors lamenten que, malgrat la presència d’un govern alternatiu al del PP, encara sigui necessària la mobilització ecologista.

LA LLEI DE MESURES URBANÍSTIQUES URGENTS

La manifestació és oportuna en una setmana en què s’està discutint –segons s’ha filtrat a la premsa- la possibilitat que el Govern adopti mesures extraordinàries i urgents per protegir espais naturals i zones rurals amenaçades de manera immediata. En aquest sentit, el GOB ha demanat al Govern Balear que aprofiti la Llei de Mesures Urbanístiques Urgents que està preparant per preservar la zona: “és una oportunitat que no es pot deixar passar” ha comentat el GOB, que des de fa anys està fent campanya per protegir aquesta zona i per evitar la construcció d'un complex comercial que destruïria els seus valors naturals. L'entitat ecologista considera que perdre una zona humida en ple segle XXI seria "una decisió incomprensible i impresentable que no es pot consentir".

UNA GRAN SUPERFÍCIE QUE VIOLARIA LA LLEI DE COMERÇ

La campanya en defensa de ses Fontanelles ha tengut, a més el suport de les associacions de veïns de can Pastilla, dels comerciants de la zona i de la patronal del petit comerç PIMECO. Cal recordar que fonts de la conselleria d’Indústria i Comerç assenyalaren que la gran superfície comercial que es vol impulsar a la zona seria il·legalitzable atès que vulneraria la llei de comerç de les Illes Balears i que no té cap sentit la destrució d’aquest espai natural per tirar endavant una promoció que tanmateix és inviable.

D’altra banda, l’informe del ministeri de Medi Ambient que recomana incloure ses Fontanelles en el domini públic marítimo-terrestre és un altre argument a favor que les administracions prenguin alguna mesura urgent abans que es consumi la destrució d’aquest indret valuosíssim.

ELS ESPAIS NATURALS DE S’ARENAL: UNA OPORTUNITAT PER A LA MILLORA TURÍSTICA

Finalment, experts internacionals en turisme han assenyalat que la manca de personalitat és un dels problemes que pateix l’oferta hotelera de la Platja de Palma: la rehabilitació dels espais naturals i de l’entorn rural i els elements arquitectònics i antropològics de valor que hi resten encara a hauria de ser un dels elements del Pla de reforma integral de s’Arenal. Espais com el Clot de l’Infern, les dunes que encara sobreviuen a segona línia, les pedreres d’interés etnològic, els ponts del ferrocarril, els horts i pinars, les edificacions tradicionals, les construccions de defensa –la torre de’n Pau, Enderrocat...-, la zona humida de les Fontanelles i l’espai natural del Carnatge poden ajudar a singularitzar l’Arenal i Can Pastilla, a reconciliar-los amb el seu entorn i a fer possible una oferta turística més atractiva, personalitzada i de qualitat.

CICLE DE CONFERÈNCIES DEL GOB

Més enllà de les mobilitzacions, el GOB ha començat avui, a Palma, un cicle de conferències sobre els valors de ses Fontanelles. El GOB recorda que "Ses Fontanelles constitueix la darrera zona humida de la badia de Palma: el que resta de l'antic Part de Sant Jordi, dessecat al llarg del segle XIX. A pesar de les seves petites dimensions, concentra uns valors ecològics i paisatgístics molt elevats i alhora amenaces imminents que poden destruir definitivament aquesta zona".

El cicle de conferències pretén posar a l'abast de la ciutadania els elements més rellevants dels seus valors naturals, així com aspectes històrics, el seu funcionament hídric, els problemes de conservació, etc.

Aquest cicle de conferències, que ha començat avui, se desenvoluparà al llarg dels mesos de novembre i de desembre d'enguany

Les conferències previstes són les següents:

- Dilluns dia 5 de novembre, a les 19 h a la sala d'actes del GOB.

"La hidrogeologia de les zones humides de les Illes Balears: Ses Fontanelles" a càrrec del Dr. Antoni Rodríguez Perea. Departament de Ciències de la Terra de la UIB.

- Dilluns dia 19 de novembre, a les 19h a la sala d'actes del GOB.

" La flora i la fauna de Ses Fontanelles" a càrrec del Dr. Joan Rita Larrucea del Laboratori de Botància de la UIB i Antoni Muñoz Navarro, biòleg i responsable de l'àrea de conservació del GOB

- Dilluns dia 3 de desembre, a les 19 h a la sala d'actes del GOB

" El procés de transformació del Part de Sant Jordi, fins a la situació actual de Ses Fontanelles" a càrrec de Lourdes Amengual Pons i Xisca Ramis Crespí, llicenciades en geografia per la UIB

- Dilluns (pendent de conformació)

"La problemàtica de conservació de les zones humides de els Balears. El cas de Ses Fontanelles" a càrrec de Pere Tomàs Vives, biòleg i especialista en zones humides. .

Totes les conferències se celebraran a la sala d'actes del GOB. Alguna xerrada podria sofrir algun canvi, que se comunicaria convenientment.

Categoria: Territori, medi ambient. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.