facebook twitter flickr youtube Sindicacio

PSM-Entesa Nacionalista de Llucmajor

Així no anam enlloc: demà tots a ses Fontanelles

psmllucmajor | 09 Novembre, 2007 19:52

El consell de Govern ha ajornat, degut a l'oposició d'Unió Mallorquina, el projecte de llei i el decret-llei de Mesures urbanístiques urgents impulsat per la conselleria d'Ordenació del Territori. La mesura hauria significat la protecció immediata d'una vintena d'espais naturals de les Balears directament amenaçats pels urbanitzadors, entre els quals hi ha ses Fontanelles -a can Pastilla- o Regana -a Llucmajor-.

La conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori havia fet bé la seva feina: aconseguir que el projecte de llei i el decret-llei de mesures urgents arribassin al consell de Govern sense que el seu contingut es filtràs a la premsa. Però la iniciativa del Bloc ha estat frenada per Unió Mallorquina. Sembla que la pretensió d'UM és imposar al Govern una determinada versió de la futura Llei de l'Habitatge: la construcció en sòl rústic podria ser-ne -pel que es comenta- una de les conseqüències, difícilment acceptable com a norma general d'actuació.

MALLORCA A MERCÈ DELS ESPECULADORS

El fet que UM hagi imposat l'ajornament de l'aprovació del decret-llei de Mesures Urbanístiques Urgents deixa els espais que s'havien de protegir a mercè dels constructors, que poden començar les obres en qualsevol moment. Això trenca una de les virtuds de la iniciativa de la conselleria de Gabriel Vicens (Bloc-PSM): la discreció amb què s'havia duit el procés. Recordem que -en anteriors pactes "de progrés"- un excés de renou sobre el debat urbanístic provocà l'efecte contrari: un allau de sol·licituds de llicències urbanístiques i de construcció. Vistes algunes manifestacions dels portaveus d'UM les darreres setmanes, no hem de descartar que els trets vagin exactament per aquí.

QUÈ FAN LA CONSELLERIA I EL MINISTERI DE MEDI AMBIENT?

Ja hem comentat anteriorment la manca de credibilitat dels informes DAFO de protecció de la costa que ha filtrat el ministeri de Medi Ambient. Difícilment pot tenir-ne l'organisme que ha permès la desproteccció de ses Fontanelles -que és legalment imperativa- i la devastació i la privatització de la costa mallorquina (i espanyola: el creixement econòmic de les eres d'Aznar i ZP és estrictament una explosió de ciment i totxanes en la costa mediterrània). Si hi afegim que els informes de sostenibilitat de la costa filtrats aquesta setmana (a la premsa, no al Govern) arriben en plena orgia preelectoral de promeses de la casa ZP, els dubtes que plantejam s'eleven a una potència elevadíssima.

Tanmateix, el Ministeri de Medi Ambient no és l'única administracció amb competències sobre la costa. Caldria plantejar-se què ha fet i què fa la conselleria de Medi Ambient del Govern de Balears (UM) per protegir les zones humides. Pel que fa a ses Fontanelles, en tendria prou d'incloure-les en un catàleg de zones humides a preservar. Així de senzill... però no sembla que en tenguin la intenció. En canvi, quan des d'Ordenació del Territori (PSM-Bloc) es plantegen mesures cautelars i urgents per evitar la urbanització imminent de la zona, UM imposa el seu dret de veto al Govern. El resultat sempre és el mateix: amb UM guanya el ciment. I amb el PSOE no fa anques enrere.

ELS TOPÒNIMS: HOSTATGES D'UN MODEL DE DESTRUCCIÓ

Així les coses, convé que no oblidem que UM aprovà amb el PP -en la passada legislatura- un Pla Territorial de Mallorca que suposava donar llum verda a 57 noves urbanitzacions, 5.000 Ha de nous urbanitzables, la construcció en sòl rústic i una Mallorca amb un sostre de població de 2.100.000 habitants.

Quan UM -com ha donat a conèixer el digital Tribuna Mallorca- posa la Llei de l'Habitatge com a condició per a la protecció de Regana i ses Fontanelles utilitza, de fet, aquests espais naturals com a hostatges de la destrucció de Mallorca. Pel que sembla, UM vol imposar-nos l'accceptació d'una llei de l'Habitatge que suposaria el desplegament a tota màquina del Pla Territorial de Mallorca. Parlaríem, potser, de salvar Regana i ses Fontanelles -i algun bocí més de reserva comanxe- a canvi de la definitiva destrucció de la resta de l'illa i l'edificació en massa del sòl rústic. Res no hauria canviat -en aquest cas- respecte del temps del PPUM: el PPUM haurien guanyat les elecccions i l'esquerra nacional i ecologista es veuria reduïda al trist paper de maquillador del cadàver, d'executor de la sentència, d'anestesista del botxí. I, francament, no ho paga.

EL XANTATGE SOCIAL

El pitjor de tot és que la línia política d'UM -deixar pista per a la urbanització del sòl rústic- queda justificada amb una coartada social: cal més sòl urbanitzable per fer habitatge social i promocions econòmiques per al jovent. I allò més lamentable és que des de la Presidència del Govern (PSOE) s'ha filtrat aquest mateix discurs. Significa això que el PSOE ha assumit els postulats urbanístics de la dreta? Temem que sí. Almanco això ens donen a entendre algunes manifestacions de la Presidència i la línia periodística d'alguns columnistes "generalment ben informats" que ja han començat a defensar obertament aquesta opinió: s'ha de pactar amb els especuladors que han comprat el sòl rústic de Mallorca per poder oferir pisos baratets al jovent. Així de clar ho diuen. I ho llegim i en prenem nota.

Quan la qüestió és que l'argument és fals radicalment: no cal urbanitzar més en un moment en què el problema per als promotors és que JA NO VENEN els pisos que han construït i que els preus comencen a baixar perquè la bombolla immobiliària estava del tot inflada. I, si bé creix l'atur en el sector de la construcció, també ho fa en el de serveis per causa d'un model turístic ofegat pel ciment i immers en una espiral de degradació que cap administració -ni Madrid ni Palma- no sembla decidida a afrontar. Les ridícules inversions (un milionet d'eurons miserable) aportades en els pressuposts a la rehabilitació de s'Arenal ens ho demostren: el turisme no interessa. Com no interessa fer keynesianisme ben entès i -ara que vénen magres- ocupar els treballadors en la construccció d'obra social o en la rehabilitacció de les trames urbanístiques -i productives- de les zones turístiques. La inversió en ferrocarrils impulsada pel Bloc és la nota discordant en el que comença a perfilar-se com a discurs dominant del PSOE-UM: calen més totxos.

L'OMBRA DE LA CORRUPCIÓ

Arribats en aquest punt, no podem dissimular ni un minut més la incomoditat -per no fer servir termes més contundents- que ens provoca a molts de militants del Bloc el fet de veure els nostres companys consellers asseguts en el mateix banc de Govern que els membres d'un partit que té el seu portaveu -i tots els seus consellers electes de la passada legislatura- imputats en procediments judicials oberts per pressumptes delictes relacionats amb l'urbanisme. Concretament, amb la -pressumpta- prevaricació en la gestió de l'urbanisme i en l'ús -pressumpte-d'informació privilegiada. Can Domenge i Son Oms no són dues anècdotes: són dos casos que denunciàrem quan érem a l'oposició i que avui no podem ignorar -i no ignorarem: les denúncies seguiran el seu camí-.

Naturalment que els imputats tenen dret a la presumpció d'innocència -la presumim tant com vulguin, la seva innocència-. Però en tenen el mateix dret - ni més ni pus- que els també imputats batles de Llucmajor o Andratx, o que el senyor Rabasco, o que els imputats en el cas Andratx, o que els consellers del PP embarcats amb els d'UM en el cas de can Domenge. Atès que la dimissió dels imputats -Tomàs i Rabasco, per exemple- és doctrina que no ens hem cansat de predicar i exemple cívic que no ens hem cansat de demanar, dubtam ara que l'opinió pública pugui entendre que facem parts i quarts en una cosa tan seriosa: l'honorabilitat dels polítics -rectificam, de les institucions-.

La qüestió és encara més greu si tenim present que les imputacions de la fiscalia a destacats membres del PP i d'Unió Mallorquina són per qüestions relacionades amb l'urbanisme i amb l'ús d'informació privilegiada. I si hi afegim que ara UM ha imposat al Govern, justament, que aturi decisions urbanístiques... l'única vegada que havíem aconseguit que la informació no circulàs de més, pensam que no ens manquen raons per estar intranquils: ara tot Mallorca sap quins són els llocs que volia protegir la conselleria d'Ordenació del Territori, la llista surt avui en els diaris de l'illa. Veurem quins moviments fan els promotors les setmanes que vénen, però tenim raons per tèmer el pitjor.

Si així fos, caldria plantejar-se -una vegada més- quina és la funció del Bloc en un Govern que -per causa de l'actitud del PSOE i d'UM- demostra, com a mínim, una covardia lamentable en matèria territorial. I, possiblement, una no gens dissimulada voluntat d'aplicar un model territorial, el del PPUM, del qual UM -el nostre soci- mai no ha renegat. Així no anam enlloc. I el president Antich i el sector mallorquinista i progressista d'UM -si és que existeix, que començam a dubtar-ho- haurien de ser els primers d'advertir-ho.

REACCCIÓ DEL GOB I MANIFESTACIÓ DEMÀ MATEIX

Vegem quina ha estat, si més no, la reacció de les entitats que millor representen el sentiment de desenes de milers de mallorquins que, només fa un parell de mesos, resistiren en els carrers la piconadora del pacte PP-UM. Així, el GOB ja ha manifestat la seva decepció per la no aprovació de la norma proposada pel Bloc. Segons l'entitat, se perd la primera oportunitat de demostrar el tarannà conservacionista del nou govern. A més, "se tuda una ocasió per protegir espais naturals de gran valor, amenaçats per projectes immobiliaris i no s'adopten actuacions adreçades a frenar camps de golf i edificacions en espais naturals", informa Tribuna Mallorca.

El GOB conclou, segons Tribuna, "que no s'atenen les demandes ciutadanes que reclamaven l'augment de la protecció dels espais. Més preocupant considera el fet que tampoc s'hagin adoptat les mesures de protecció cautelar previstes mentre se tramita la llei i que pretenien evitar actuacions que poguessin degradar els espais naturals. Per al GOB, el cas de Ses Fontanelles exemplifica aquest fet, ja que les màquines excavadores podrien entrar dilluns mateix dins aquesta zona".

Per altra banda, demà a les 12 hores la Plataforma per Ses Fontanelles farà una passejada reivindicativa per demanar la protecció de Ses Fontanelles. N'adjuntam la convocatòria que ens ha remès la Plataforma "ses Fontanelles Parc Natural" i a la qual ens adherim amb renovades ganes:

________________

Com bé sabreu, el Consell de Govern d'avui divendres, no ha aprovat el Decret de Protecció d'Espais Naturals amenaçats.

L'ha ajornat per més envant... sense definir la data en concret.

Per això, i més que mai, ÉS IMPORTANT QUE ENS FACEM SENTIR DEMÀ DISSABTE DIA 10:

A LES 12 HORES: a l'Hotel Java (Entre Ca'n Pastilla i Sometimes).

Farem una passejada per Ses Fontanelles, visitant aquest tresor que volem protegir i que alguns volen destrossar!!

Hi podeu arribar amb Bus amb les línies 15, 17 i 23 de l'EMT.

En Cotxe, he d'agafar la Sortida 10 de l'autopista de Llucmajor (Sortida Ca'n Pastilla-Platja de Palma)

A LES 11 HORES: Al Parc de la Mar.

Bicicletada passant pel Carril-Bici del Passeig Marítim, fins arribar sobre les 12 a Ses Fontanelles. Des d'allà anirem TOTS, els que haguem arribat en bici, bus, en cotxe o "vespino", a pegar una volta.

ARA MÉS QUE MAI !!

SALVEM SES FONTANELLES !!

Categoria: Territori, medi ambient. Comentaris: (10). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comparteix

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.